Nando’s Loughton

Completed in August 2014 this former petrol station and car dealership occupies a corner site & building that is held in high regard with the local community due to its former function and location

A sinuous timber gridshell meets customers at the door and this together with a cobbled path leads them through and around the main circulation areas of the restaurant.

The palette of materials ranges from natural locally sourced clay, reclaimed timber cladding and parquet flooring to car parts, industrial mesh ceilings and lighting sourced from Africa.

The materials work together to bring the history of the building and the African heritage of the Nando’s brand together in a space that is of its time and place.

Paul was lead designer & project architect for the scheme whilst working at BuckleyGrayYeoman in 2012. It was constructed and completed by STAC in 2014 and has been shortlisted for the 2014/15 Restaurant and Bar Awards.


We took inspiration directly from its former use and location. The rammed earth wall is constructed from locally sourced clay from the Thames estuary. Wall cladding and feature tables were made from upcycled car bonnets and doors; chandeliers from car headlamps and a cobble paved path that leads from the street, through the forecourt and into the restaurant were all designed in a nod to the former car dealership.